Een spetterend symposium over organisatiecultuur

Op 25 september 2024 organiseerde Business Inspiration een spetterend symposium met als titel: Organisatiecultuur. Impact op je bedrijf en je klanten. Plaats van het gebeuren: de inspirerende historische gebouwen van de Facultyclub in Leuven. Ik had zelf mogen meewerken aan de intense voorbereiding van dit symposium, en was, geef ik toe, benieuwd over wat zou komen.

Intense voorbereiding, inderdaad. Want de organisatie van dit symposium ging gepaard met het schrijven en uitgeven van drie essays. Drie essays van, resp. Marc Van Aken, Roger Helsen en Dr. Joost De Maeseneer, de drie sprekers van dit symposium. En, ongelooflijk maar waar, de drie boeken lagen daar, vers van de pers, en precies op tijd voor dit symposium. Mijn hoed af voor de drie auteurs maar ook voor de organisatiecultuur van het team van Business Inspiration dat dit mogelijk maakte.

“Je kan niet niet communiceren”. Met deze beroemde oneliner van Paul Watzlawick opende Marc Van Aken het debat. Marc is docent communicatie met een indrukwekkende staat van dienst als high tech entrepreneur, de debatten. Als moderator van het symposium gaf hij zijn gevatte visie over corporate culture en hoe hoogtechnologische bedrijven succesvol kunnen zijn. Vanuit zijn ervaring, in de Verenigde Staten, waarschuwde hij dat België te dikwijls achterloopt in het aanvaarden van nieuwe technologieën. En over de technische kloof tussen technische en niet technische mensen die bij je klanten betrokken zijn, weet hij, als ingenieur elektronica, waarover hij spreekt. In Corporate culture and the quest for success, zijn nieuw essay,schrijft hij: ‘in een business die steeds wijzigt is de enige constante het cultiveren van een sterke, dynamische en innovatieve cultuur een voordeel en vooral, essentieel.’

De inleiding van Marc was gedoseerd en raak, zoals ik ze graag heb. Hij gaf het woord aan de initiatiefnemer van dit symposium, Roger Helsen, oprichter van Business Inspiration en bedenker van het Pulcra concept. Roger met een curriculum als een pedigree, steunend op meer dan veertig jaar ervaring als docent, topverkoper in topbedrijven, oprichter van consultancybedrijf Inventi en trainer van duizenden verkopers, managers en CEO’s. Als geen ander weet Roger hoe je best werkt aan een organisatiecultuur die impact heeft op je bedrijf en op je klanten.

De definitie van Pulcra is ontleend aan Thomas Van Aquino: ‘schoon is wat bevalt als je het ziet’. De organisatiecultuur van een bedrijf schud je niet zomaar uit je mouwen en het resultaat zal Pulcra zijn of niet zijn. Niet alleen het betrekken van de juiste mensen en ingrediënten doet ertoe. Het neerschrijven van je organisatiecultuur is ploegwerk. Denken over de te volgen strategie doe je best zonder oogkleppen. Het is niet voldoende je organisatiecultuur in je hoofd te bedenken: een organisatiecultuur bestaat alleen als ze op papier staat.

Wat zijn de topics en valkuilen bij het schrijven van een script over de organisatiecultuur van je bedrijf? Wat zijn de factoren en de spelregels die een organisatiecultuur bepalen? De antwoorden vind je in het nieuwste essay van Roger, zijn derde overigens, en zoals al gezegd, een primeur voor dit symposium: ‘Organisatiecultuur. Impact op je bedrijf en je klanten’.*

Elke cultuur heeft haar spelregels’ zegt Roger. Spelregels, normen en waarden die je best al bespreekt als je een nieuwe medewerker aanwerft.  

Roger Helsen bedacht een systeem van Pulcra-letters als hulpmiddel om het script van een organisatiecultuur te schrijven voor je bedrijf en om te gebruiken met en door je medewerkers en in dialoog met je klant. Even de letter B van ‘beeld’ erbij nemen: ‘Een goed beeld is krachtiger dan een lange spreekbeurt’ schreef Napoleon. Roger gaat verder met voorbeelden van het door hem bedacht alfabet, het dient gezegd, virtuoos geïllustreerd door jong talent Yasmine Stalpaert en hij overloopt alle elementen die belangrijk zijn voor een organisatiecultuur die werkt.

Met de letter D, die ook de cover van zijn boek illustreert, leert Roger ons de techniek van het doorvragen. ‘Wie, wat, hoe, waarom, welke, waar, hoe dikwijls en waarvoor.’ Op het niveau van Roger Helsen wordt doorvragen een kunst waarin hij excelleert. Ik noteer lukraak uit het credo van de meester: ‘je zal je klanten beter inschatten en begrijpen door de juiste vragen te stellen; het stimuleert je denken.’ En verder: neem accuraat nota’s, veel nota’s; leer een gesprek met een klant te reconstrueren, ook ten behoeve van alle betrokken medewerkers; ‘neen’ is een verboden woord en niet alleen in dialoog met de klant. Elke ‘neen’ kan worden omgebogen tot een sterke ‘ja’.

Ideeën in overvloed om verder te delen tijdens een welverdiende pauze met koffie en gebak.

Ik – en ik niet alleen – was benieuwd naar wat Dr. Joost De Maeseneer ging brengen over de banden tussen organisatiecultuur en sport. Hoe kampioenen zich voorbereiden om de top te bereiken spreekt immers tot de verbeelding. Niemand beter geplaatst dan Dr. de Maeseneer, sportarts van grote wielerkampioenen in verschillende professionele wielerploegen, om ons dit te vertellen. In de laatste jaren is Joost succesvol als hoofdarts bij Israël Premier Tech. Hij schreef het boek The champ pyramid 2.0. How to reach the top, een piramidemodel dat hij bedacht om wielertalent op een wetenschappelijke manier naar de top te leiden.

‘Kampioenen groeien niet aan de bomen, ze maken zichzelf’ zegt Joost. Natuurlijk begint alles met fysisch talent. Maar zonder mentale kracht  kom je nergens, evenmin als je niet bereid ben ervoor te trainen. En rondom deze talentvolle atleten is een team van specialisten, artsen en paramedici onontbeerlijk. Tenslotte moeten de omstandigheden ook een beetje meezitten.

Roger Helsen nam nog kort het woord om topsport en bedrijfsleven te verbinden. Hij beaamde dat de “wonderbenen” van Fabio Cancellara een cadeau zijn van moeder natuur… Maar om de beste te worden is natuurlijk aanleg alleen niet voldoende. Mentaal moet je bij succes met je voeten op de grond blijven en leren uit je nederlagen. De steun en aanmoedigingen van je omgeving: familie, vrienden, team is onvervangbaar. En ook: opkijken naar de besten in je vak; bereid zijn te leren en de opgenomen kennis toe te passen; en de keuze maken voor een organisatiecultuur die je ambities kan dragen. De parallellen met de organisatiecultuur van bedrijven zijn opvallend.

Een mooie afsluiting. Dan was het tijd voor een culinaire verwenning en om na te babbelen bij een lekker glaasje wijn. ‘Hoogstaand symposium’ hoorde ik iemand zeggen en ik zag alleen maar tevreden en voldane gezichten. Voor de geïnteresseerden die er niet bij konden zijn volgt nog een unieke gelegenheid op dinsdag 5 november 2024.

Ivan De Witte en Roger Helsen, twee ondernemers pur sang.

Wido Bourel

Om deze boeken te bestellen klik op….

Delen